Pisica femela colorata

Pisică în călduri – Semne și indicații

Cu siguranță, majoritatea crescătorilor de animale sunt familiarizați cu sintagma “pisică în călduri”. Această perioadă este una care dă mari bătăi de cap celor care au pisici, întrucât acestea devin mai agitate și mai gălăgioase. Atunci când o femelă este în călduri se produc anumite schimbări hormonale, specific acestui moment. În articolul de astăzi, vă vom explica ce înseamnă perioada de călduri, care sunt semnele și cum puteți să preveniți acest lucru.

Pisică în călduri – ce înseamnă acest lucru?

La fel ca majoritatea mamiferelor, o pisică în călduri trece prin anumite schimbări fiziologice. Acel moment reprezintă ciclul estral, și semnifică toate schimbările periodice ale uterului și vaginului la femelele mamifere, sub influența hormonilor ovarieni. Este perioada de câteva zile în care femela este fertilă. Ultimul stadiu din această perioadă se numește estru sau “perioada de călduri”. Această perioadă se caracterizează printr-o creștere a hormonilor estrogeni, care stimulează maturarea foliculilor ovarieni și sunt responsabili de schimbarea comportamentală.

Aceasta va încerca să atragă cât mai mulți motani, poziția corpului fiind una specifică în facilitarea procesului de împerechere. Femela va sta cu capul aplecat, posteriorul ridicat, iar coada este îndreptată spre stânga sau spre dreapta.

Pisica în călduri – cât durează?

O pisică este în călduri pentru câteva zile (7 – 10 zile), iar în această perioadă este pregătită pentru împerechere. Căldurile apar la vârsta de 6 – 8 luni. O pisică care își petrece timpul mai mult în aer liber, sunt poliestrice sezoniere având ciclu o dată sau de trei ori pe an (februarie – martie, august – septembrie), cu o perioadă normală de anestru (lipsa căldurilor) cuprinsă între lunile septembrie și decembrie. Pisicile care sunt ținute în casă vor fi în perioada de călduri de mai multe ori pe an, mai ales în lipsa unui mascul. Femelele rămân active sexual tot timpul anului, întrucât sunt expuse prea puțin fluctuațiilor de anotimp.

Așa cum spuneam mai sus, o pisică intră pentru prima dată în călduri la vârsta de 6 luni, însă acest aspect poate varia în funcție de rasa pisicii și mediul în care trăiește. Este esențial ca o pisică să se împerecheze. În caz contrar, perioada de călduri se va repeta după 16 – 20 de zile. Femela care nu face pui, va intra în călduri lunar, iar acest lucru poate fi stresant pentru animal și îi poate afecta sănătatea. Pisicile intră la ovulație în momentul fecundării. În cazul în care pisica se împerechează, perioada de estru nu durează mai mult de 4 zile, timp în care pisica va fi gestantă. Dacă pisica are pui, asta nu înseamnă că nu poate fi în călduri din nou. Femela va fi iar în perioada de împerechere după aproximativ 4 – 5 săptămâni. Astfel, în timp ce pisica alăptează, poate rămâne din nou gestantă.

Semne că o pisică este în călduri

O pisică în călduri va ieși în evidență prin anumite simptome principale evidente și foarte ușor de recunoscut:

Miaună – o pisică în călduri va scoate niște sunete stridente, diferite, ceea ce ne indică faptul că este în perioada de împerechere. Prin aceste sunete va atrage masculii. Mieunatul des, lung și zgomotos va fi deranjant, însă prin acest mod femelele ne transmit starea lor.

Sunt mai iubitoare – în perioada de călduri, femelele devin mult mai iubitoare cu ceilalți membrii ai familiei. Exprimarea exagerată a afecțiunii este un factor care ne indică faptul că pisica este în căutarea unui mascul

Poftă de mâncare scăzută – apetitul pisicilor în călduri este scăzut în această perioadă

Marcarea teritoriului – unele pisici își marchează teritoriul în această perioadă, prin urină cu un miros foarte puternic, înțepător pentru a atrage mai mulți motani. Astfel, le arată masculilor că sunt disponibile pentru împerechere.

Își freacă capul, posteriorul și gâtul de obiectele din jur – o pisică în călduri se va freca pe podea și se va zvârcoli, arătându-și organele genitale. De asemenea, se va freca de picioarele stăpânilor mult mai des, decât de obicei. Astfel, pisica își lasă un miros specific, pentru a atrage mai mulți motani.

Pisica devine mai agitată – în perioada de împerechere, pisica devine mult mai agitată și dacă stă în apartament, va încerca să evadeze din acel spațiu închis. Unele pisici pleacă de acasă, dacă stau la curte, pentru a căuta mai mulți masculi.

Atunci când pisica ta este în acea perioadă, poți să o mângâi și să îi acorzi mai multă atenție. Poți să te joci cu ea și să o perii, pentru a-i distrage atenția și pentru a o ține ocupată.

Pisica în călduri – remedii

Cea mai bună metodă pentru a nu mai avea o pisică în călduri este sterilizarea. Acest procedeu va elimina orice posibilitate de a mai avea pui de pisică, iar animalul va scăpa de disconfortul creat de estrru și va proteja și sănătatea pisicii. Atunci când pisica este în călduri, dar nu are acces la motani cu care să se împerecheze, femela poate prezenta anumite simptome ce îi pot afecta sănătatea: stres, tulburări psihice, lactație falsă, piometru, inflamația membrelor, etc. De asemenea, dacă pisicile sunt sterilizate, nu vor mai fi predispuse la boli. Este recomandat să sterilizezi pisica atunci când ajunge la maturitate sexuală, în jurul vârstei de 4 – 6 luni.

Pe platforma Biotur Shop, puteți să achiziționați mâncare pentru pisici sterilizate de la Biocat. Hrana umedă furnizată de acest brand menține sănătatea tractului urinar și are un conținut echilibrat de proteine. Mâncarea pentru pisici trebuie aleasă cu grijă, pentru a-i oferi animalului de companie toate vitaminele și toți nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă.

Trimiteți-ne e-mail